Monday, November 21, 2011

Tarkvara litsentsid

Eelmine nädal sattus minu kätte üks uus vidin - Android operatsiooni süsteemiga tahvelarvuti. Erinevalt Windows-i platvormist, ei lajatata Andoridi puhul esimeseks asjaks ekraaanile litsentse, kuid kuna nädala teema on litsentsid, siis hakkasin uurima, kus ja kuidas Androidi litsentsidega asjalood on. See oli seda olulisem, et kuna sellel isendil puudus Eesti klaviatuuri tugi ja otustasin OS-i lahti muukida ja klaveri koode nii häkkida, et saaksin rootsi klaviatuuri variandile lisada Õ ja Ü tähed.

Setup menüüst leidisin pealkirja "Legal information" ja seal all ilusti ka kõik litsentsid:
  • General Source code offer
  • Open source licences
  • Google legal
  • GeoNames. 
General Source code offer teatab, et toode sisaldab kaitstud tarkvara, mis on kaetud GPL-ga, LGPL versiooni (GPL ja/või Free Open Source Sftware Licences).

Lugesin seda ja sain teada, et loomulikult jagatakse tarkvara ja ei võeta mingit vastutust selle üle, et tarkvara ka kohalikke seadustega lubatud oleks.  Lisatud on ka, et litsents seob mind lähtekoodiga ja muude andmetega ning  neid võib saada ja alla laadida toote tugiteenuste kodulehelt 3 aastat pärast toote mudeli viimast väljalaset. Lahe !   

Lähtekoodi jagatakse ka ilma, et võetaks mingit vastutust ja see on sama litsentsi alla nagu binaar- ja objektkood.

Opne source liceneces menüü all oli ka iga süsteemse faili litsents toodud. Neid oli seal tohutul hulgal - ma arvan, et kokku üle 300 lehekülje ! 

Kernel oli muidugi GPL litsentsiga aga peamised muud vidinad olid kõik Apacahe 2.0 litsentsid ja  täiesti ühesugused. Arvatavasti on erienvuste ja väikeste kirjade ülesse leidmideks vaja mingit teksti masintöötlust!

Ühesünaga ei võeta mingit  vastutust ja kuna mind huvitava klaviatuuri failide kood on vaba, siis asusin häkkima. Loomulikult on OP süsteemi andmete muutmiseks vaja superuser-i kontot, mida paraku tootja mulle kaasa ei andnud. Kood on vaba ja tavaksutaja alt loetav aga kirjutamise ja muutmise võimlaus puudub. Seega esimene asi ole see superuser konto lahti häkkida. See läks hästi ja nüüd ongi mul ka eesti klaviatuur olemas.
 

Ahjaa, vaatasin üle ka 9 google-i litsentsi (teenus, andoid teenus, privaatsus, YouTube, kaardid, Android-i marketi teenuse ja äriteenuse ning DMCA). Viimasest menüüst selgus ka, et info GeoNames-st on kaetud Creative common Attribution 3.0 litsentsiga. 



No comments:

Post a Comment