Sunday, December 11, 2011

Eile, täna homme.

Ilmselt on 5-10 aasta pärast tarkvara oluliselt rohkem teenus (SaaS), kui täna. Arvatavasti muutuvad kõikvõimalikud seadmed veelgi mobiilsemaks ja ka tarkvaraliselt õhemaks, ühtlasi tekkib ühele kasutajale ka mitmeid erineva vormiga  seadmeid: mobiiltelefon taskus, tahvel loengus või reisil, koduarvuti ja ilmselt veel midagi, mida täna ei oska ennustada. Sisuliselt muutub ka tarkvara pilve keskseks ja ainuke asi mida vajatatakse on töötav veebi browser. Kõik muud keskkonnad, platvormid jms. on kätte saadav üle veebi.

Ehk tõepoolest oleksime nagu uuel ringil ning vajaksime vaid terminaali või nii nagu loengu konspektis viidatud naljakas haigla juhtumis TV - kirjutajat.  See muide ei ola ka võimatu, sest ühe sellise uuema seademena nähakse ka televiisorit. Algatuseks võiks ju haigalste ja hotellitubades olla puutetundliku ekraaniga telekad, millega saad teha panga ülekandeid sama lihstalt, kui oma iPhonega.Ma pean silmas ikka sellist lahendust, kus trkvara on sobitatud seadme ja selle formaadiga, mitte SMS laadset TV puldilt juhuitavat  ja veidi poolikult kuvatava interneti browseriga telekat. Võibolla mõni eksklusiivsem hotell või haigla  juba siiski on ka tellinud endale selliseid telekaid ja ehk on kuskil tehtud ka juba sellele sobivat softi.

Ilmselt muutub midagi ka parooli majanduses, sest täna on iga serveri erienvat parooli ikka üli keeruline meeles pidada. Samas paroolide hoidmine browseris ei ole ilmselt kõige turvalisem lahendus.  Loodetavasti tekkib tulevikus miski hea SSO lahendus, või hakatakse kasutama rohkem audentimise teenuse pakkujaid. OpenID on juba väga hea näide, kuid levik on täna veel väike. Ja ma ei ole kuulnud, et TTÜ mõnda serverisse saaks OpenID-ga. Ka autoriseerimine on kindlasti üks tulevikku teemasid ja selles mõttes tundub olema üsna perspektiivikas lüüa kaasa veidi avatud IAM (Identity & Access Management) lahenduste väljatöötamisel.  

Ülaltoodud teemadega juba tegeletakse ja need sobivad lahendused võivad olla igapäevased ka juba 2-5 aasta pärast. Samas 10 aasta kohta ei julgeks ennustada - see läheks ikka üsna ulmeliseks. Kuid on ka võimalik, et veeb ise ei erinegi 10 aasta pärast nii väga palju, sellest mis ta on 5 aasta paärast. Eks igal asjal on omad tõusud ja mõõnad, ning kogu veebi arendus võib pilve tehnoloogia juures ka veidi pikema pausi teha ja stabiliseeruda. Üks küsimus võib tekkida ka näiteks selles, mida tehakse vanemate tehnoloogiatega ja kui ruttu jõutakse need vananenumad tehnoloogiad uuele üle viia.

No comments:

Post a Comment