Sunday, December 4, 2011

Kogukondlik tarkvaraarendus

Selle nädala teemas peaks võrdlema kahte vaba  tarkvara projekti arendusevaatenurgast. Seda ülesannet on pärsi raske täita, kuna ma ise pole osalenud üheski vaba tarkvara arenduse projektis. Siiani olen ikka rohkem tarbija poolel olnud ja oskaks paremini hinnata just tulemust.

OpenIAM
Olen siiski jäginud kõrvalt ühte vaba tarkvara projkti, milleks on avatud lähtekoodiga Identiy and Access Management ehk OpenIAM  http://www.openiam.org/. Kahjuks pole see kogukond eriti suur. Samas laadides code.google.com-ist  koodi uuendusi on näha, kuidas süsteemi arendatakse. Tuleb märkida, et väga aktiivset arendust välja ei paista, näiteks täna 5. detsembril oli viimane koodi muudatus tehtud 14. novembril. Aga eks see vist ongi vaba tarkvara kogukonna eripära, et koodi kirjutatakse ja arendatakse just siis, kui selleks parasjagu aega on. Omapärane on selle kogukonna juures ka see, et lisaks .org saidile on neil ka teine veebi saiti http://www.openiam.com/, kus pakutakse lisaks tarkvarale treeninguid, installeerimist ja konfigureerimist. Binary distrosid on neil kaks 1) mis on vähendatud funktsionaalsusega ja vabalt alla laaditav ning teine mis on mõeldud ettevõtetele. Tutvudes lähte koodiga olen sealt avastanud mitmeid vigu, mida olen ise parandanud. Lisaks sisaldab kood  aegajalt ka  veidi  kummalisi lahendusi ja vajaks kohati refacoring-u. Mõtlen, et võib-olla peaks nendega liituma, sest idee on päris hea ja konteptuaalselt on toode üsnagi paindlik ja avatud.

MediaWiki
Võrdluseks tooks siia kõrvale siis olulisemalt tuntuma vaba tarkvara MediaWiki. Mida olen samuti kasutanud ja seadistanud. Siin on selgelt suur kogukond, kus igapäevaselt toimub vilgas tegevus.  Juunis reliisiti versioon 1.17 ja novembris 1.18 ning 1.17.1 security reliis. Kogukonnal on oma sait ja juhendid liitumiseks. Samuti registreeritakse bugid ja pidevalt pakutakse ka bugidele lahendusi. Samas lugesin välja, et koodi repo on suhteliselt segane ja vajaks korrastamist. Kogukonna aspektis  on see eelmisega nagu öö ja päev. Samas peab muidugi arvestama, et platvom on ka erinev, OpenIAM  teeb tõsist ja veidi liialtki keerulist Java koodi ning MediaWiki baseerub PHP-l.



No comments:

Post a Comment