Sunday, October 9, 2011

Ajaveeb

Selle nädala teemaks on ajaveeb. Esmalt märgiksin veidi naljakat sõnade mängu, nimelt tuleb kirjutada blogis blogimisest. Mul endal endal on väike, kuid väga positiivne kogemus ajaveebist. Esimest korda pidasin sellist ajaveebi, kui olime abikaasaga 4 nädalat indo-hiinas seiklemas. Ajaveebi pidamine andis kõigile kodustele võimlause jälgida meie tegemisi ning lapsed ja meie vanemad said kirjutada enda tegemistest. Ilmselgelt oli selline ajaveebi pidamine parim lahendus:
  1. ei nõudnud kindlat kellaaega suhtlemiseks - kirjutasime, siis kui selleks aega ja võimalust oli. Internet ei olnud igalpool kättesaadav ja ajavahe oli +5 tundi.
  2. ei nõudnud kindlaid vahendeid. Ajaveebi sai postitada kasutades interneti kohvikuid ja hotelli interneti punkte ning vahel ka suhteliselt  tavalise Nokia telefoni abil.
  3. oli kõige odavam ja lihtsam viis hoida sidet kodustega. Näiteks helistamine oleks küllalt kulukaks läinud, ning see oli hea võimlaus kõigile korraga infot jagada.
Praegu, 2 aastat hiljem, kui mõned faktid hakkavad juba ununema on ka endal seda ajaveebi postitusi väga huvitav lugeda.

Teine kogemus ajaveebist oli selle aasta sügisel, osaledes 5 päevasel tarkvara konverentsil, kus toimus iga päev 2 pikemat põhiettekannet ja 6-7 lühemat ettekannet. Kuna olin otsustanud kolleegidega muljeid jagada, siis kasutasin märkemete tegemiseks ajaveebi. Endalegi väikse üllatusena avastasin, et lisaks võimalusele infot kolleegidega jagada pakub ajaveebi postitamine ka võimaluse salvestada kõige vahetum emotsioon. Kirjutasin kiirmärkmed ettekande ajal ning õhtul redigeerisin märkmed pikemaks postituseks. Kui ma oleks teinud nii, nagu  paljudel varasematel kordadel, kus mõned nädalad pärast konverentsi püüad kolleegidele koostada ettekannet, siis ilmselt oleks tulemus küll palju rohkem analüüsitum ja kontsentreeritum, kuid mõtete osas ka oluliselt tavapärasem ja igavam.

Saan  veel lisada, et olen leidnud teiste ajaveebi positusest ka enda jaoks palju kasulikku ja õppetlikku, nii et kokkuvõttes olen mina seda meelt, et ajaveebid on andnud meile olulisemalt suurema sõnavabaduse, võimaluse jagada oma kogemusi ning õppida teiste kogemustest. Samuti ka ajast ja kohast sõltumatu viisi suhtlemiseks oma sõprade, lähedaste või kogukonnaga. Kuigi viimasena mainitud suhtlemise funktsioon on ilmselt nüüdseks asendunud või siis asendumas facebooki-i laadse suhtlusportaaliga.    

No comments:

Post a Comment