Sunday, October 16, 2011

Wiki-d

Selle nädala teemaks siis wikid ja küsimus kuidas saaks wikipediat paremaks teha. Kui ma teaks head vastust sellele siis, ilmselt oleks see ka juba realiseeritud. Wikipedia kasutab teadupärast mediawiki tarkvara ja paratamatulte tekib minul kui IT inimesel veidi teine küsimus, et mida saaks parandada medaiwiki tarkvaras?

Ise olen uurinud teemat, et milline peaks olema  tarkvara, mis sobiks ühele ettevõttele sõnastikuks. Ilmselt tunduks wikil põhinev lahendus üks sobivamaid. Aga milline wiki tarkvara siis valida? Lähtugem siin vajadustest. Esmalt  on oluline, et kõik seda ettevõtte sõnastikku kasutaksid ja uusi termineid sisestaks. Seega peab uute terminite defineerimine olema lihtne, et kõik seda kasutaks. Teine küsimus tekkib siis, kui sama mõiste kohta on kasututakse erinevaid termineid või, kui ühel terminile vastab mitu erinevat mõistet. Sellistel juhtude on vajalik mingi otsustusprotsess. Tuleb mainida, et mediawiki, erienvalt paljudest teistest wikidest, pakub ka mingit lahendust sellise otustusprotsessi jaoks. Samas, on see protsess ise üsna jäigalt mediawikisse sisse kirjutatud ja põhineb sellel, mida avalik wikipedia pakub.

Seejuures selgus, et ettevõtte raames ei ole selline protsess päris hästi samaväärselt sobiv üldise interenti wiki protsessiga. Siit siis ka minu ettepanek, et mediawiki's võiks otsustusprotsessi mudel olla veidi paindlikum - selline, kus erienvad ettevõtted saaks juurtada oma mudeli.




No comments:

Post a Comment